söndag 19 december 2010

Jakten på årets ANDRA julgran....

Utdrag ur blogginlägg 3 December:

"......och inhandlandet av en julgran(!!) Med julgrans-kit. ...Jooooo, jag veeeet...en borde skämmes!...KÖPA en julgran???!?! Glåporden har haglat i div forum kan jag säga, men jag kan vara rätt övertygande när jag vill.. ; ) Jag såg ut en riktig Kalle Anka-skapelse ovan Dacksjön på jakten som var tänkt att bli mitt offer.. MEN! Nu fann jag ett par riktigt goda ursäkter att låta den växa på sig 1 år till... Lyssna noga nu.. ; )
1. Jag jobbar heeela julen..... Mina barn och deras pappa åker till Sthlm för julfirande redan den 22:a.. (Julhelgen=svart hål)
2. Jag gillar verkligen julen, väldigt mkt!
3. ...Jag vill alltså fsöka "snylt-jula" så mkt det bara går... ; ) Som att tex ta in JULGRANEN redan innan 2:a advent...
4. ...Eeeh....Tall??? Katarina, det heter J-U-L-G-R-A-N!!! ; )
5. Jag har mkt burriga mattor hemma.
6. Kungsgran sägs barra minimalt, efter skötselråd vill säga.. ; ) ......."
Ang. skämmes: Jag skämms sällan. Men lär mig av misstagen...oftast...eller iaf ibland, som det här t.ex...

Ang. KÖPA: Gud så dumt. Guuuud så dumt....

Ang. jag kan vara rätt övertygande: ...Eller rent av fenomenal! Jag borde bli stadsminister/ alt. dammsugarförsäljare!

Ang. Kalle anka-skapelse: Existerar inte längre som ni kanske fstår om ni tittar ut genom fönstren..

Ang. riktigt goda ursäkter: ...Eh..?! ...Ehum..

Ang. lyssna noga nu: Kan bara hoppas att inte en enda stackare gjorde just det.

Ang. J-U-L-G-R-A-N!!!: Min grannes kommentar då jag kom släpandes på dagens "gran"; Jasså du har vart iväg å skaffa dä en ruska?

Ang. mkt burriga mattor: De blir ännu burrigare med lite tillskott av barr från Kungsgran.

Ang. skitsnacket om att de barrar minimalt om man vattnar skiten: Jag har hört sägas att en Kungsgran håller bättre, men aldrig egentligen längre... : / Jag har efter konstens alla regler (=Bauhaus skötselråd - VATTNA) pysslat om vår fina, dyrsåinåthelvete, gran sedan den 3:e december. Julen står för dörren om knappt 5 dagar och nu är den död. Jag fäller ut mina armar och erkänner mig besegrad. Kan ju alltid trösta mig med Bauhaus generösa 100-kronors tillgodokvitto som man fick på köpet.. Får väl gå dit och köpa mig nåt fint i mellandagarna.. Julpynt på REA, ett par bräder, en säck cement, en liten blomkruka eller nåt annat fint..

Hur kul är det då med julgransplundring till 4:e advent?? Inte alls tyckte jag, tog yxan, Liam och Måns och for till skogs för att göra om - göra rätt! ; )

Framme vid det första "gransäkra stället" klev vi ur bilen och ner i djuuuup snö.. Jag, med mina 174,5 cm fick genast problem och kastade en ängslig blick över axeln.. Liam stod helt paralyserad med ett "Oooj!!" i ansiktet och snö upp till midjan. Fascinerade och hängivna pulsade de ändå med, runt runt i cirklar...fram och tillbaka, spanandes än hit och dit..... Jag insåg direkt (eller redan innan) att detta inte skulle bli nån lätt match i den rådande snölegan.. Men skam den som ger sig...? ; )
Efter en stund var lilleman trött i benen (tror jag det!) och började jämra sig.. Vi pulsade lottlösa tillbax till bilen och tog sikte på nästa ställe...
Det såg till en början riktigt lovande ut! Vi pulsade återigen planlöst omkring, ruskade legan av massor av granar... Jag började irritera mig på det faktum att man inte kan bevara snön/förklädnaden inne och att det började skymma...
Lottlösa återigen satte vi oss i bilen, frusna och med trötta ben.. Vi beslöt oss för att hitta en genom rutan! Hur svårt ska d va?!
Ärligt talat så vet jag inte hur många ggr jag kört sträckan Dacksjön/Svartåvägen idag... krypande fram på 2:an.. : )
Vi, eller MÅNS : ), fick syn på en topp som såg riktigt, riktigt bra ut! Burrig, tät och sådär fin som en gran ska va! Den såg dock liiite lömsk ut då resten av trädet, ner till foten var helt dött.. Vi bestämde oss för att ta en vända till, men att återvända om vi inte hittade nåt bättre. ..............Vilket vi inte gjorde. Lagomt till mörkrets inbrott pulsade vi fram för att se närmare på vår topp, högg ner den, pulsade tillbaka till bilen och surrade fast den på taket! Mission complete! : )
For till moffen och hämtade Leo som skonats från uppdraget. Pappa gav då sitt omnämnande genom köksfönstret och MÖRKRET: "Ja men den där...... (*kisar med ögonen*)....ser väl inte så tokig ut...?....... Mjaaaaaa... Det är väl nå grenar i botten som ska kapas, men annars så.."
(Samma person var tidigare, vid avlämnandet av Leo orolig över det faktum att jag inte hade nån vuxen med mig....) haha!!

Hemma, i ljuset av lampan ovan porten, mötte jag grannen och en riktig styggelse uppenbarade sig i min högra näve! Va fan, halva granen var ju döende! Skulle jag kapa några grenar i botten skulle den bli < 1 meter!!

Plötsligt kändes inte mina mottagna råd om grön sprayfärg och elstängsel runt min såinihelvetedyramenfiiiiiina(dockdöende)Kungsgran inte så främmande! Ja va fan, de säljer ju vita och rosa granar på Rusta, så varför skulle inte jag kunna revolutionera med en brun?!

Jaaaaaaaa, jag vet... "Det blir jul ändå"..."Hetsa inte upp sig över något så banalt".. "Vi har ju haft en jättefin gran tills nu" osv..... Men jag är verkligen barnsligt förtjust i julgranen i juletider! Den djupt rotade traditionen, Utsmyckningen, skenet från den i kvällsmörkret, doften, klapparna under... Å det står jag för!

..Så skam den som ger sig! ; P

2 kommentarer:

Eva sa...

Hahaha! Love you! <3<3<3

Anonym sa...

Jag o Peter har också varit ut idag på samma uppdrag som dig.... vi kom hem med en gran som jag bara kommer att ta in i nödfall... den är tanig och smal och troligen kommer den inte att hålla för kulornas tyngd. Ha skam den som ger sig, D får väll ut i mörkret med ny skotern och pannlampa och leta ;-) då har han ju en anledning att komma ut lite också...
Men Maria det blir en GOD JUL ändå!
Kram på dig
Cissi