söndag 23 januari 2011

Mitt "nya hälsosamma liv".. En lägesrapport!

Den 6:e januari bestämde jag mig för att göra en brutal livsstilsförändring.. Nu har det gått 2,5 vecka och jag kan STOLT konstatera att jag uppnått mitt delmål för Januari, med en vecka tillgodo!!! : )

Jag har dessutom passerat den gräns där jag befann mig då mitt förra försök rann ut i sanden.. Mkt psykologiskt viktigt! : )
Av tidigare erfarenheter brukar det bli lite kämpigt efter sådär 3 veckor.. Man vill gärna väga sig i parti och minut vilket får en nedslående effekt då man inte tycker att det händer ett skit. Man faller lätt för frestelser och blir allt sämre på att ta sig samman igen.. Mitt största problem blir ofta att jag äter alldeles för lite och då faller ju hela idén om att hålla en jämn blodsockernivå. Jag är medveten om detta och fast besluten att inte hamna där igen! Det är klart att man helst vill nå sitt mål NU, på en gång och helst igår(!!) ..Men man reflekterade konstigt nog inte över tid då man drog på sig de här extra kilona....Mkt märkligt det där..

Så här ser mitt recept på framgång ut som jag försöker leva efter så gott jag kan:

1. BESTÄM DIG! Allt sitter i huvudet. Är du lika lättlurad som mig? Ta isåf hjälp av böcker i ämnet för att öka motivationen. Men se till att de inte enbart fokuserar på viktnedgång utan hellre mer om välbefinnande! ; )

2. Gör upp en rimlig förändringsplan i huvudet som passar DIG. Blir det för stora grejer på en gång tenderar det att skita sig ganska snabbt.. Du har redan en ganska djupt rotad vardag. Detta får inte stjäla mer ork och tid!

3. Prata med din omgivning. Det är mycket lättare att motstå frestelser om ens närmaste vet vad man håller på med.. Man har dessutom en heeel massa stöd och uppmuntran att hämta! ; )

4. Om en dag inte blir så toppenbra som du tänkt - Ge inte upp, ta nya tag imorgon!

5. Rör på dig! Jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men jag har faktiskt redan börjat utveckla ett beroende!
I det här fallet har lillebror Alex varit en ovärderlig spark i arslet nu i början.. Det har varit en hel del kvällar då jag varit sååå trött och totalt likgiltig.. Då har han funnits där och pushat på; "Nä, ut med dig nu!!! Sen får du krypa upp i soffan!".
Eftersom jag inte är (eller VAR menar jag såklart...haha!) så förtjust i att motionera handlar det inte om några jättestora förändringar, men väl så enorma för mig! Det har mest blivit stavgång i rask takt med peppande, klämtjäck musik i öronen! En halvtimme, 40 min om dagen..sällan 1 timme! "Något är alltid bättre än inget!" ; ) Alex har dessutom donerat ett par hantlar som han "växt ur" och visat mig några lättare nybörjarövningar.
Igår höjde jag ribban och släpade upp ett vidunder kallad "Orbitrek" i lägenheten.. Syftet är att jag ska kunna röra på mig även de dagar jag är inlåst i uniformen! Igårkväll utspelade det sig en lång psykisk kamp mellan fanskapet och mig.. Låg läääänge i soffan och blängde tjurigt på den. Tänkte att jag nog skulle ge det lite tid (ett par 100 år eller så) att bara vänja mig vid åsynen av den... Men så stod Sanna för dagens spark i röven och jag tvingade mig på den! Kände mig så sjuuukt nöjd efteråt.. Tack!! ; P
Sedan har det funnits dagar då jag inte motionerat "aktivt" men där jag räknat dagsaktiviteten som motion.. En dag på himlabadet med grabbarna eller en eftermiddag i skidbacken tex.. : )

(Blir allt lite full i skratt av att ingridiensen motion fick så mkt utrymme...haha!)

6. Kosten då? Ja det är som med motionen...Man måste hitta sin egen nisch och idé om vad som funkar. GI funkar för mig!
En sak som jag är totalt beroende av, är att jag hela tiden ligger steget före i tanken.. Att jag redan vid lunch har klart för mig vad jag ska äta till middag! Då slipper man stå där och klia sig i huvudet med blodsockret i tårna.. Ha alltid mellanmål på lut! För mig är även det ett måste, med tanke på mitt jobb där mattiderna kan bli rätt knepiga..

7. GÖM och GLÖM vågen!!! ..Bara gör't!

8. Sätt upp rimliga delmål (Helst i underkant så att du blir extra glad! : ) ..och belöna dig själv! : )
(Nästa helg väntar min belöning för delmål 1 - En helkväll med tjejerna, massor av vin och massor av godsaker! Lääängtar!)

TACK alla ni som peppar och sparkar mig i röven! För mig är ni den viktigaste ingridiensen! ; )

3 kommentarer:

sanna sa...

VI är så duktiga! heja heja! :-)

Eva sa...

Heja på! Vad du är duktig! Kan du inte slänga lite inspiration till Ljunga också... Snälla!

Anonym sa...

Jag hejar på och ska liksom börja på "måndag".. du vet ;) GI låter som en fungerade "livstil" för mig. Dela gärna med dig av några recept. Frukosten t.ex, vad äter man då?