tisdag 16 november 2010

Bland tandtroll och pirater!

Vaknade i morse vid 05.30(!) av att en liten orkan blåste in i mitt sovrum.. Leo var försvunnen och hade lämnat detta virvlande fenomen i sitt ställe.. Därmed var det godmorgon.
Liam fick vakna till discolampan som orkanen lyckats dra igång i sin framfart och fick en ganska snurrig start på dagen.. "Vad är det för dag idag egentligen mamma? Är det min dopdag? Är det julafton eller ska jag till tandläkaren?" ..Förklarade lite lojt att det var det sistnämnda som stod på schemat för dagen....

Ja för idag var det ääääntligen dags för Liams premiärbesök hos tandläkaren! ..Som han har väntat, längtat och tjatat.. : )
Passade även på att klämma in en lunchdate hos tant Sanna och när Leo, förlåt - orkanen, fick nys om detta ville han såklart oxå följa med till stan!

Hela förmiddagen bestod i ett enda blåsväder i örnnästet.. Själv tog jag plats i "orkanens öga", där allt bara var lugnt och tyst.. Det var liksom det enda alternativet till fullkomligt sammanbrott då det inte gick att nå fram till yrvädren på något som helst sätt..
Inte förrän vi satt oss i bilen och jag bokstavligen spänt fast dem vågade jag mig ur mitt innersta rum.
På väg till stan pratade jag med pappan som uttryckte sin stora beundran över att jag tog med bägge 2 till tandläkarbesöket... "Äh!" svarade jag.. "Det är inga som heeelst problem! En baggis! De behöver dessutom social träning om det ska bli helt lätt att ha med dem överallt.. Kan va bra för Leo att få tjuvkika lite!"

När vi tagit oss upp till toppen av tornet, där prinsessan Sanna bor, var det som att bli tillbakakastad till mitten av 90-talet och mina "bo ensam i stan/ungdomsdagar".. Allt var liksom i en enda röra! ...Men vad 17 gjorde det då vår fina Sanna överglänste kaoset med sin ljuva uppenbarelse! ; ) Medan vi ställde iordning en gourmétlunch bestående av falukorv o makaroner konstaterade vi att vi knappt minns då vi sågs sist, jag fick skälla lite och sedan bara njuta av hennes närvaro och konstatera att allt kändes som det brukar - lovely... ; ) Saknar den flickan..
Grabbarna (som nu förenats i en STOR orkan) ägnade tiden åt att ställa till om möjligt ännu mer oreda.. Liam insåg dock att vårt besök höll på att lida mot sitt slut och kröp upp i famnen på sin favorittjej mot slutet.. kärlek! (Hade inte Sanna haft 2 av sina vapendragare där hade jag troligen börjat gråta..)

Folktandvården i Nacksta 13.40:

Väntrummet faller offer för orkanen... Barn som tidigare suttit stilla och läst en bok med sin förälder, försiktigt pillat på en traktor eller villigt öppnat munnen för tandborstning satt nu förskräckt gapandes med stora ögon.. Någon gömde sig bakom sin mamma..

Leo: "WOOOHOOOOO!!!! BARN! EN BEBIS! OCH BALLOOOOONGER!!!!" Innan jag hann säga ja, har du sett hade han hunnit halvt skrämma ihjäl en liten knodd i en vagn, nästan vält "napp-trädet" och försvunnit in i ett lektält...
Liam: "WOOOOOHOOO!!! VIIIIINDRUVOR!! OCH POPCOOOORN!!!!!" och kastade sig över skålarna som om han absolut inte ätit lunch för en halvtimme sedan...

Så. Nu visste alla att vi var där.
För sakens skull föste jag ändå Liam fram till luckan där han med munnen full av popcorn berättade ungefär vad han hette..
Kort därefter, som en skänk från ovan dök världens bästa tandsköterska upp förklädd till pirat! Kastade en snabb titt på klockan och konstaterade att de ropade in oss lite tidigt..?! ...märkligt! : P
Hon berättade då att de hade en speciell "barn-drive" varje år och gjorde det första besöket till en festlighet! ...Å nog blev det festligt alltid! : )

Inne i besöksrummet flög Liam upp i tandläkarstolen och Leo in i ett skåp då jag vände ryggen till för att hänga upp jackan.. Greps genast av lätt panik då jag vände mig om och undrade var i hlvt han tagit vägen?! ..Det släppte då jag hörde ett "Ho-hoooooo!" ur handfatet... : P
Ute ur skåpet fick han syn på två piratsvärd på en bänk (=Folktandvårdens enda miss denna dag) "Kolla Liam! Ska vi slåss!?"
Tack å lov dök pirat-tandläkaren upp i dörren och drog Liams uppmärksamhet till sig! Medan vi hälsade passade Leo på att hitta vatten-knappen på skölj-grunkan och såg till att mamman fick lite att göra medan huvudpersonerna bekantade sig med varann... När jag torkat golvet njöt jag ett ögonblick av Liams fullkomliga hängivenhet för tandläkaren innan jag fick syn på Leo med en sån där vass krok som de petar i tänderna med! ..Sen gjorde jag det stora misstaget att lite diskret ta ifrån honom det med våld.. Rekommenderas inte. Gjorde jävligt ont.
Den fantastiska tandläkaren hade tydligen varit med förr, så hon uppfattade svettpärlorna i min panna och lyckades distrahera lillebror genom att blåsa på honom med den där blås-grunkan som hon var i färd med att stoppa i Liams lejongap... Leo stod sedan fascinerad och såg på när storebror fick sina tänder kollade och räknade!

När lugnet lagt sig över tillställningen hann jag verkligen njuta av ögonblicket.. Av min lille, store pojke.. Liggandes i stolen med sina små händer på magen, fullkomligt avslappnad och tillfreds i stunden... Sneglandes på mig emellanåt, med munnen gapandes och ett brett léende i ögonen.... : ) Underbara unge! Så nyfiken, modig och vetgirig..

När han var klar kunde inte lillebror hålla sig längre utan ville ju oxå åka i stolen och få sina tänder räknade! Vi skrattade gott allihop då han hoppade upp, tog plats bredvid brorsan och gaaaapade stoooort! : ) Jag kommer aldrig glömma det ögonblicket..
Efter Leos "+ undersökning" fick de välja varsin tandborste.. Liam en blå, Leo en rosa.. Sen bar det av till "Nacksta tattoo"där en annan pirat väntade och de fick välja varsin tatuering.. Liam en cool drake, leo en söt giraff.. Därefter till hårstudion(!) där de fick frisyren fixad och färg i håret! Liam valde sin favoritfärg blå, Leo valde rosa.. Som om inte det varit aaalldeles nog fick de slutligen välja varsin gipsfigur! Liam valde en läskig dinosaurie, Leo en ängel..... Min underbara älskade....så lika, men ändå SÅ olika.. : D

TACK Sanna och Folktandvården i Nacksta för en oförglömlig dag!

2 kommentarer:

Maria sa...

hahaha!! you´re back in business. Skrattar min väg till kudden och tackar för ett bra avslut på en annars ganska ordinär dag.

sanna sa...

haha, men underbara ungar!! önskar verkligen jag hade kunnat följt med till tandläkaren för det där låter som en spektakulär live-show ;-) det gjorde ni bra, och tack för bästa lunchsällskapet. ni är bäst! <3